Projecten

“You’ll never find peace of mind until you listen to your heart.” ― George Michael

Ondersteuner bij TWP

De TWP is een geweldige plek voor mensen om zichzelf uit te vinden. Voor mij betekent het dat ik met mijn creatieve passies mensen in hun kracht mag zetten. Bij de TWP mag iedereen zijn zoals hij/zij is. Ook als je met een ander steekje gebreid bent, ben je waardevol en maak je deze samenleving misschien juist nóg interessanter. Vaak wordt ons echter ingeprent dat we allemaal hetzelfde moeten zijn waardoor veel mensen weinig zelfvertrouwen meer hebben en niet gelukkig zijn met zichzelf. Bij de TWP proberen we hen weer meer zelfvertrouwen te geven, ook door onze eigen kwetsbaarheid te laten zien. De focus ligt op waar mensen goed in zijn, niet op wat hun beperking is.

Doordat je creatieve dingen doet met de linker hersenhelft, zorgt die ervoor dat je een geluksgevoel ondervindt. Juist daardoor kom je vaak op nieuwe ideeën en tot nieuwe inzichten.

Door samen iets creatiefs te doen op welk gebied dan ook, komt er een ontspannen sfeer waarin gevoelens van respect voor elkaar, vriendschap en zelfvertrouwen kunnen groeien.

Bij muziek maken ontdekken mensen vaak dat ze zelf in staat zijn om een instrument te bespelen of te zingen en zelfs eigen liedjes te schrijven. Bij schilderen komen er soms ook dingen op het doek te staan die je zelf niet verwacht en ontdekken mensen hun eigen creativiteit. Vaak komen er automatisch ook gesprekken op gang. Aan een schilderij zie je vaak hoe iemand zich voelt. Deze nieuwe inzichten helpen mensen vaak vooruit.

Ook helpt het mensen vaak om meer inzicht in zichzelf te krijgen als het gesprek verduidelijkt wordt met een tekening over de situatie. Beelden samen met woorden zijn krachtiger en blijven beter hangen.

Taalcafé

Een taal leer je beter spreken door ritmische woorden te herhalen. Door te zingen leer je woorden beter uitspreken en onthoud je ze gemakkelijker. En omdat beeld en spraak samen het beste resultaat geven, voorzie ik de Nederlandstalige liedjes die ik voor de taalcafé lessen gebruik van plaatjes. Ik wordt door Bibliotheek Maas en Peel ingehuurd om het taalcafé voor NT2-ers te organiseren in Baarlo en Kessel. Soms word ik ook ingehuurd door een ander taalcafé om een incidentele les te geven.

Om mensen te stimuleren om te leren, gebruik ik naast de liedjes interessante teksten om te lezen en ook veel spelletjes waarbij men moet praten. Voor mezelf is het een genot om te zien hoe blij mensen zijn als zo de angst om fouten te maken met spreken overwinnen en een gesprekje kunnen voeren in het Nederlands. Ook word ik erg blij van de kennis die ik opdoe over al deze verschillende culturen en om zoveel leuke mensen te ontmoeten. De mensen die bij het taalcafé komen, zijn zeer gemotiveerd om Nederlands te leren spreken. Ze doen dit allemaal uit eigen beweging en worden niet gedwongen. Ik heb veel respect voor hun doorzettingsvermogen en ben dankbaar dat ik hen hierbij een stukje mag begeleiden.