Begeleiding met muziek of schilderen

“You'll never find peace of mind until you listen to your heart.” ― George Michael

 

Iedereen wordt rustig van schilderen en van muziek maken. Dat komt omdat je zo intens met deze dingen bezig bent, dat er geen plaats is voor zorgen en overpeinzingen. Maar ook doordat je creatieve dingen doet met de linker hersenhelft, die ervoor zorgt dat je een geluksgevoel gaat hebben. Juist daardoor kom je vaak op nieuwe ideeën en tot nieuwe inzichten. Mijn eigen ervaringen hierin zijn de volgende:

Ik begeleid bij de Theaterwerkplaats mensen met een afstand tot de maatschappij op muzikaal gebied. Door samen muziek te maken komt er een ontspannen sfeer waarin gevoelens van respect voor elkaar, vriendschap en zelfvertrouwen kunnen groeien.

Daarnaast schilder ik met mensen met psychische problemen. Ze vertellen me soms dat hun zelfvertrouwen groeit doordat ik hen uitdaag om nieuwe dingen te proberen.
Automatisch komen er ook gesprekken op gang. Ik geef geen adviezen en zal altijd doorverwijzen naar een huisarts, psycholoog of psychiater indien nodig, maar onbewust komen er vaak dingen op het doek te staan die je pas bewust ziet als je op een andere manier gaat kijken. Aan een schilderij zie je vaak hoe iemand zich voelt. Deze nieuwe inzichten helpen mensen vaak vooruit.